Ταξιδεύω στην Αμερική

Σημαντικές πληροφορίες για ταξίδι στην Αμερική

  Αίτηση εισόδου στην Αμερική - ΕSTA   
 
 

Ηλεκτρονικό σύστημα για έγκριση ταξιδιού (ESTA)

Από τις 12 Ιανουαρίου 2009, οι επιβάτες για τους οποίους δεν χρειάζεται έκδοση θεώρησης (βίζα) που επιθυμούν να ταξιδέψουν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να υποβάλλουν αίτηση ταξιδιωτικής έγκρισης, μέσω του Ηλεκτρονικού συστήματος για έγκριση ταξιδιού.

Πρόγραμμα Visa waiver

Οι επιβάτες που ταξιδεύουν προς ΗΠΑ για τουρισμό ή επαγγελματικούς λόγους για 90 μέρες ή λιγότερο, δεν χρειάζονται βίζα, εάν είναι πολίτες των παρακάτω κρατών: Ανδόρα, Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Μπρουνέι, Χιλή, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Δημοκρατία της Κορέας, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Μονακό, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Σαν Μαρίνο, Σιγκαπούρη, Σλοβακία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο (βρετανοί πολίτες μόνο με το απεριόριστο δικαίωμα μόνιμης παραμονής στην Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία, τα νησιά της Μάγχης και της νήσου του Man).

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον διαδικτυακό τόπο: Visa Waiver Programme for the USA and ESTA.

ESTA – ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΕΓΚΡΙΣΗ ταξιδιού

Εάν είστε κάτοχος διαβατηρίου που ανήκει σε μία από τις παραπάνω χώρες και το οποίο έχει εκδοθεί μετά το 2001, πρέπει να υποβάλλετε ηλεκτρονική αίτηση ταξιδιωτικής έγκρισης προς τις ΗΠΑ μέσω του Ηλεκτρονικού συστήματος για έγκριση ταξιδιού. Από τις 12 Ιανουαρίου 2009, η είσοδος στη χώρα απαγορεύεται για όσους ταξιδιώτες δεν χρειάζονται βίζα, αλλά δεν υπέβαλλαν αίτηση για ταξιδιωτική έγκριση στο σύστημα ESTA, ενώ ενδέχεται να τους ζητηθεί να επιστρέψουν στο σημείο αρχικής τους αναχώρησης.

Για να λάβετε την εν λόγω έγκριση πρέπει να συμπληρώσετε το έντυπο που θα βρείτε στον διαδικτυακό τόπο του ESTA. Το σύστημα υποβολής αιτήσεων της ιστοσελίδας σάς ζητά να απαντήσετε σε βασικές ερωτήσεις προσωπικών στοιχείων και επιλεξιμότητας∙ η λίστα ερωτήσεων υπάρχει στο έντυπο I-94W. Δεν απαιτούνται επιπλέον πληροφορίες.

Η υποβολή και η λήψη έγκρισης πρέπει να λάβουν χώρα τρεις μέρες πριν την ημερομηνία ταξιδιού. Για λόγους πρόληψης και ασφαλέστερων αποτελεσμάτων, είναι καλύτερο να έχετε λάβει την έγκριση πριν την κράτηση του ταξιδιού σας. Από τις 20 Μαρτίου 2010, όσες αεροπορικές εταιρείες μεταφέρουν επιβάτες προς τις ΗΠΑ, οι οποίοι δεν υπέβαλλαν αίτηση ταξιδιωτικής έγκρισης, θα υφίστανται κυρώσεις. Ως εκ τούτου η ΤΑΡ διατηρεί το δικαίωμα να αρνηθεί επιβίβαση σε επιβάτες, έως ότου συμπληρώσουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα.

Διαδικασία:

 • Μεταβείτε στην ιστοσελίδα του ESTA (https://esta.cbp.dhs.gov/) και συμπληρώστε το σχετικό έντυπο. Το σύστημα ζητά πληροφορίες ταυτοποίησης, παρόμοιες με εκείνες που υπάρχουν στα έντυπα τα οποία συμπληρώνετε πριν αποβιβαστείτε σε λιμάνια και αερολιμένες των ΗΠΑ.
 • Όταν λάβετε άδεια για το ταξίδι σας, εκτυπώστε το έγγραφο. Φυλάξτε το μαζί με το διαβατήριο σας και προσκομίστε το όταν σάς ζητηθεί κατά την αναχώρηση σας από Πορτογαλία ή στον συνοριακό έλεγχο των ΗΠΑ. Εάν το σύστημα εμφανίσει ένδειξη ‘Το ταξίδι δεν εγκρίνεται’, τότε πρέπει να υποβάλλετε αίτηση για μη μεταναστευτική θεώρηση (non-immigrant visa) στο πλησιέστερο προξενείο ή την Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λισαβόνα.
 • Εάν το σύστημα εμφανίσει την ένδειξη «Έγκριση σε εκκρεμότητα» επισκεφθείτε και ελέγξτε εκ νέου τον διαδικτυακό τόπο εντός 72 ωρών, για τυχόν ενημέρωση, ώστε για να λάβετε τελική απάντηση.
 • Οι εν λόγω εγκρίσεις ισχύουν για δύο χρόνια από την ημερομηνία έκδοσης τους και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πάνω από μία εισόδους στις ΗΠΑ. Δεν χρειάζεται να υποβάλλετε νέα αίτηση εντός του προαναφερθέντος διαστήματος. Εάν το διαβατήριο σας λήξει ωστόσο, οφείλετε να υποβάλλετε αίτηση για νέα έγκριση.

Για περισσότερες πληροφορίες μεταβείτε στις παρακάτω τοποθεσίες:

US Embassy in Portugal – visas for the United States
(Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Πορτογαλία- θεωρήσεις για ΗΠΑ)

US Government – Visa Waiver Program
(Κυβέρνηση των ΗΠΑ Πρόγραμμα Visa Waiver.)

 

Υποχρεωτικές πληροφορίες που πρέπει να προσκομίσετε για την άφιξη σε και αναχώρηση από ΗΠΑ

Εκτός από την πολιτική ελέγχου της TAP, βάσει νομικών απαιτήσεων που επιβάλλουν οι κρατικές αρχές των ΗΠΑ, όλοι οι επιβάτες που ταξιδεύουν προς ΗΠΑ πρέπει να προσκομίζουν τα ακόλουθα στοιχεία κατά την κράτηση τους:

 • Πλήρες όνομα (ή όσο επιτρέπει το όριο χαρακτήρων του εντύπου)
 • Φύλο
 • Ημερομηνία γέννησης
 • Αριθμός και ημερομηνία λήξης διαβατηρίου ή δελτίου αστυνομικής ταυτότητας
 • Αριθμός ανάκτησης (αποκατάστασης) εάν υπάρχει


Τα τρία πρώτα πεδία είναι απολύτως υποχρεωτικά.

Από την 1η Νοεμβρίου 2010 οι αεροπορικές εταιρείες υποχρεούνται να αποστέλλουν τις εν λόγω πληροφορίες στις αρχές των ΗΠΑ, έως και εβδομήντα-δύο (72) ώρες πριν την αναχώρηση. Σε διαφορετική περίπτωση οι κρατήσεις ακυρώνονται ακόμα και εάν έχει προηγηθεί έκδοση εισιτηρίων.

Η TAP ζητά την κατανόηση των επιβατών οι οποίοι οφείλουν να συμμορφωθούν εγκαίρως με τις εν λόγω απαιτήσεις, ώστε η εταιρεία να διασφαλίσει την ποιότητα επιβατικών υπηρεσιών.

 

Πρόσβαση του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών σε στοιχεία επιβατών

Συχνές ερωτήσεις

Σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ, οι αεροπορικές εταιρείες που εκτελούν πτήσεις προς, από και μέσω των ΗΠΑ οφείλουν να παρέχουν στο Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, το οποίο ελέγχει την Υπηρεσία Τελωνίων και Συνοριακής Προστασίας, πρόσβαση σε ορισμένα στοιχεία επιβατών, ώστε να προλαμβάνει και να αντιμετωπίζει τρομοκρατικές και λοιπές σοβαρές εγκληματικές ενέργειες. Η TAP συμμορφώνεται με την εν λόγω νομική απαίτηση. Οι επιβάτες οφείλουν να είναι προσεκτικοί με τις ακόλουθες πληροφορίες της Υπηρεσίας Τελωνίων και Συνοριακής Προστασίας:

Στοιχεία επιβάτη –Τι είδους πληροφορίες προσκομίζονται;

Η Υπηρεσία Τελωνίων και Συνοριακής Προστασίας των ΗΠΑ έχει πρόσβαση σε ορισμένες λεπτομέρειες σχετικά με την κράτηση και το δρομολόγιο των επιβατών (PNR) οι οποίοι ταξιδεύουν προς και από τις ΗΠΑ.

Οι εν λόγω πληροφορίες συνιστούν το ηλεκτρονικό μητρώο της κράτησης και του συστήματος ελέγχου εισιτηρίων, τα οποία χρησιμοποιούν οι εταιρείες για κάθε κράτηση δρομολογίου που εκτελεί ένας επιβάτης. Οι πληροφορίες περιέχουν στοιχεία όπως το όνομα, το τηλέφωνο και λοιπά στοιχεία επικοινωνίας του επιβάτη, καθώς και πληροφορίες δρομολογίου (όπως ημερομηνία ταξιδιού, προέλευση, προορισμός, αριθμός θέσης, αποσκευές κ.λπ.) και τέλος στοιχεία κράτησης (όπως όνομα του ταξιδιωτικού γραφείου/πράκτορα και μέθοδος πληρωμής). Το Ονομαστικό Μητρώο Επιβάτη (PNR) ενδέχεται να περιλαμβάνει πληροφορίες τις οποίες προσκόμισε κατά την κράτηση (όπως κράτηση ξενοδοχείου).

Η Υπηρεσία Τελωνίων και Συνοριακής Προστασίας δεν θα κάνει χρήση δεδομένων κράτησης τα οποία χαρακτηρίζονται «ευαίσθητα» (προσωπικής φύσεως). Σε αυτόν τον τύπο, υπάγονται δεδομένα τα οποία περιγράφουν τη φυλετική ή εθνική καταγωγή του επιβάτη, τη θρησκεία, τις πολιτικές πεποιθήσεις ή την κατάσταση υγείας του. Ωστόσο, η υπηρεσία δύναται να χρησιμοποιήσει πληροφορίες σχετικά με διατροφικές προτιμήσεις ή απαιτούμενες ιατρικές υπηρεσίες.

Αρχές και στόχοι – Ποιες αρχές ή υπηρεσίες έχουν πρόσβαση στα στοιχεία κράτησης μου και μπορούν να τα αποθηκεύσουν και να τα χρησιμοποιήσουν; Για ποιους σκοπούς θα χρησιμοποιηθούν;

Το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και η Υπηρεσία Τελωνίων και Συνοριακής Προστασίας των ΗΠΑ έχουν πρόσβαση στο Ονομαστικό Μητρώο Επιβάτη (PNR) και μπορούν να κάνουν χρήση των εν λόγω δεδομένων για πρόληψη και αντιμετώπιση τρομοκρατικών και λοιπών σοβαρών εγκληματικών ενεργειών.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ τα δεδομένα κράτησης δεν μπορούν να αποκαλυφθούν. Κατά περίπτωση ωστόσο, τα δεδομένα μπορούν να μεταβούν σε άλλες κρατικές αρχές επιβολής νόμου και αντιτρομοκρατικής δράσης, ώστε να γίνει πρόληψη και αντιμετώπιση τρομοκρατικών και λοιπών σοβαρών εγκληματικών ενεργειών.

Τα δεδομένα κράτησης μπορούν, εάν παραστεί ανάγκη, να χρησιμοποιηθούν για την προστασία συμφέροντος ζωτικής σημασίας επιβατών ή τρίτων μερών (π.χ. σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης σε ζητήματα δημόσιας υγείας) ή για τη δίωξη εγκληματικών ενεργειών, δικαστικών αγωγών και λοιπών ένδικων μέσων που ορίζει η νομοθεσία.

Επεξεργασία δεδομένων – Ποια είναι η χρήση που γίνεται στο PNR μου;

Γενικά, η Υπηρεσία Τελωνίων και Συνοριακής Προστασίας λαμβάνει απευθείας από την κράτηση της αεροπορικής εταιρείας και το σύστημα ελέγχου εισιτηρίων, τα ονομαστικά μητρώα των επιβατών και τα αναλύει πριν εκείνοι φτάσουν, ώστε να διευκολύνεται η είσοδος όσων ταξιδεύουν καλόπιστα και να προσδιορίζεται εάν κάποιος επιβάτης αποτελεί πιθανή απειλή. Η Υπηρεσία Τελωνίων και Συνοριακής Προστασίας διατηρεί τα εν λόγω δεδομένα για τρία χρόνια και έξι μήνες εκτός κι αν πρόσβαση έγινε μη αυτόματα. Σε ανάλογη περίπτωση, τα δεδομένα αποθηκεύονται υπό τη μορφή έντυπου αντίγραφου για διάρκεια οκτώ ετών και υπάγονται σε έλεγχο.

Η Υπηρεσία Τελωνίων και Συνοριακής Προστασίας των ΗΠΑ εάν παραστεί ανάγκη μπορεί να λάβει επιπλέον τεχνικά και οργανωτικά μέτρα ώστε να προλάβει την μη εξουσιοδοτημένη χρήση των δεδομένων.

Επιβατικά δικαιώματα – Ποια είναι τα δικαιώματα μου;

Οι επιβάτες μπορούν να ζητήσουν αντίγραφο του προσωπικού τους PNR από τη βάση δεδομένων της Υπηρεσίας Τελωνίων και Συνοριακής Προστασίας. Σε ορισμένες ωστόσο περιπτώσεις η υπηρεσία ενδέχεται να αρνηθεί ή να καθυστερήσει την παροχή δεδομένων συνολικά ή μερικά (π.χ εάν κρίνει πως η αποκάλυψη αντίκειται στη νομοθεσία ή ενδέχεται να αποκαλύψει τεχνικές κάποιας δικαστικής έρευνας ή αγωγής).
Σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ η ενδεχόμενη άρνηση της Υπηρεσίας Τελωνίων και Συνοριακής Προστασίας να αποκαλύψει το PNR υπόκειται σε δικαστική αγωγή.
Επίσης οι επιβάτες μπορούν να ζητήσουν από την Υπηρεσία Τελωνίων και Συνοριακής Προστασίας να διορθώσει το PNR τους εάν η εν λόγω κίνηση κρίνεται σωστή και αιτιολογημένη.
Εάν επιθυμείτε πρόσβαση στο προσωπικό σας PNR από την Υπηρεσία Τελωνίων και Συνοριακής Προστασίας στείλτε επιστολή με το σχετικό αίτημα στην παρακάτω διεύθυνση:

 • Freedom of Information Act (FOIA) Request, U.S. Customs and Border Protection, 1300 Pennsylvania Avenue, N.W., Washington, D.C. 20229. 
Εναλλακτικά μπορείτε να υποβάλλετε το αίτημα σας στον:
 • Αξιωματικό Υπηρεσίας Τελωνίων και Συνοριακής Προστασίας (Disclosure Law Officer) των ΗΠΑ, Κεντρική Υπηρεσία, Washington, D.C.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υποβολή της αίτησης, δείτε την Ενότητα 103.5 του κεφαλαίου 19 του Κώδικα Ομοσπονδιακών Κανονισμών των ΗΠΑ (United States Code of Federal Regulations).

Όλες οι γραπτές αιτήσεις για διόρθωση και παράπονα σχετικά με το Ονομαστικό Μητρώο Επιβάτη αποστέλλονται στην εξής διεύθυνση:

 • U.S. CBP's Assistant Commissioner, Office of Field Operations, U.S. Customs and Border Protection, 1300 Pennsylvania Avenue, N.W., Washington, D.C. 20229.

Οι αποφάσεις της Υπηρεσίας Τελωνίων και Συνοριακής Προστασίας αναθεωρούνται από τον διευθυντή Τμήματος Ιδιωτικού Απορρήτου του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας στην Ουάσινγκτον, DC 20528.

Εάν οι επιβάτες θεωρήσουν πως δεν έλαβαν ικανοποιητική απάντηση από τις αρχές των ΗΠΑ μπορούν να αποστείλουν αίτημα αναθεώρησης στην αρχή προστασίας δεδομένων μιας χώρας της Ε.Ε.