Minderjarigen zonder begeleiding

Alle alleenreizende minderjarigen jonger dan 12 jaar worden als Onbegeleide Minderjarigen aangemerkt.

     
 

Als u een reservering voor een alleenreizend kind jonger dan 12 jaar wilt maken, dient u contact op te nemen met onze reserveringscentrale of het dichtstbijzijnde TAP verkooppunt. 

Het is niet mogelijk om dit soort reserveringen online te regelen vanwege de specifieke regels die hiervoor gelden. 

Extra Assistent 

Op verzoek van de ouders of wettelijke verzorgers van het kind, kan TAP zorgen voor een begeleider voor alleenreizende minderjarigen tussen de drie (3) maanden en vijf (5) jaar oud (met uitzondering van).

  • Bij reservering dient te worden opgegeven welke taal het kind spreekt. 
  • Baby's jonger dan 3 maanden worden niet toegelaten. 
  • Het kind dient tot op de luchthaven, bij de incheckprocedure en bij de douaneformaliteiten door de ouders, wettelijke verzorgers of iemand die door een van laatstgenoemden is aangewezen, te worden begeleid.
  • Zij dienen tot aan het vertrek van de vlucht op de luchthaven te verblijven. Ook dient het kind door iemand die door de ouders of wettelijke verzorgers is aangewezen op de luchthaven van aankomst te worden afgehaald. 
  • De ouders of wettelijke verzorgers zijn verantwoordelijk voor het overleggen van de vereiste documenten voor de reis van het kind. Zij dienen een bewijsdocument voor minderjarige kinderen in te vullen en te ondertekenen.

De stewardess zal een zitplaats innemen waarvoor betaald dient te worden. Bovendien wordt voor het kind het volwassenentarief aangerekend in plaats van het kindertarief. 

De prijs is gelijk aan het enkele reistarief met als grondslag de herkomst en de uiteindelijke bestemming van de reis. Bijvoorbeeld: als een kind op de route Funchal - Lissabon - Londen alleen voor het traject Funchal - Lissabon een begeleider nodig heeft, wordt voor de begeleiding het geldende tarief voor Funchal - Londen gerekend, ook al wordt er geen gebruik gemaakt van deze dienstverlening op het traject Lissabon - Londen. 

Tarieven Extra Assistent

Op de begeleider is het normale volwassenentarief voor een enkele reis in economy klasse van toepassing (slechts bepaalde tarieven zonder beperkingen kunnen worden toegepast). Neem voor nadere informatie contact op met TAP.

Het kind of de baby betaalt het volledige volwassenentarief, naargelang het aantal beschikbare plaatsen op de vlucht en de gepubliceerde tarieven.

Voor de extra assistent worden geen luchthaventaksen in rekening gebracht. 

Annuleringen

Ingeval van no-show van de minderjarige of annulering van de extra assistent binnen 4 dagen voor vertrek, zal er geen restitutie plaatsvinden. 

Minderjarigen zonder begeleiding 

TAP accepteert geen kinderen tussen de 3 maanden en 4 jaar als minderjarigen zonder begeleiding. Op verzoek van de ouders/wettelijke voogd kan TAP voor een begeleid(st)er zorgen.

Kinderen van 3 t/m 4 jaar kunnen door een andere passagier tussen de 12 en 15 jaar worden begeleid op voorwaarde dat voor beiden de regels voor een "Minderjarige zonder begeleiding - Unaccompanied Minor" worden toegepast. 

Een passagier ouder dan 12 jaar mag een kind ouder dan 5 jaar begeleiden, op voorwaarde dat er een verklaring wordt afgelegd dat die persoon in staat is het kind tijdens de hele reis te begeleiden, inclusief ontvangst, inchecken en luchthavenformaliteiten.

Alleenreizende kinderen tussen de 5 en 11 jaar worden altijd als "Minderjarige zonder begeleiding" aangemerkt. 

Jongeren van 12 t/m 17 jaar kunnen bij uitzondering op verzoek van de ouders of van diegene die met de opvoeding zijn belast als "Minderjarige" worden aangemerkt. 

Er worden geen reserveringen op de wachtlijst aanvaard.

Bij de reservering of bevestiging van een UMNR is het verplicht de naam en contactgegevens (telefoon, adres) van de personen die het kind naar de luchthaven zullen brengen en ophalen aan TAP door te geven. 

Tarieven 

Binnenlandse vluchten, Europa, Marokko en Algerije Intercontinentale vluchten
EUR 50 EUR 100

In de volgende gevallen wordt een toeslag berekend: 

  • Alleenreizende kinderen van 5 t/m 11 jaar;

  • Per UMNR; 

  • Per enkele reis (one way); 

  • Jongeren tussen de 12 en 17 jaar oud, indien de ouders/verzorgers dit wensen.

Annuleringen

Deze service wordt gerestitueerd, als hij voor vertrek van de vlucht wordt geannuleerd.

Wetgeving met betrekking tot minderjarigen 

Buitenlandse minderjarigen geboren in Portugal 

Deze minderjarigen krijgen dezelfde verblijfsstatus toegewezen als die van de vader of moeder. 

Een verzoek om afgifte van betreffende verblijfstitel dient door de vader of moeder binnen zes maanden na de geboorteaangifte te worden ingediend. 

Binnenkomst van minderjarigen op nationaal grondgebied 

Om Portugal binnen te komen, dienen minderjarige buitenlanders jonger dan 18 jaar begeleid te worden door diegene die de ouderlijke macht uitoefent of iemand op Portugees grondgebied te hebben die, met toestemming van de wettelijke vertegenwoordiger, garant staat voor het verblijf van de minderjarige. 

Vertrek van minderjarigen uit nationaal grondgebied 

Om Portugal te kunnen verlaten dienen minderjarigen die niet begeleid worden door diegene die de ouderlijke macht uitoefent, een officieel gelegaliseerde toestemmingsverklaring van laatstgenoemde te kunnen overleggen bij de grenspost. 

 

N.B.: Op internationale vluchten van of naar Caracas worden geen minderjarigen zonder begeleiding (UMNR) die van Lissabon naar Funchal (en omgekeerd) reizen, geaccepteerd.

 Alle benodigde informatie vindt u op: