Vervoer van lithiumbatterijen

Beperkingen ten aanzien van het vervoer van oplaadbare of lithiumbatterijen.

     
 

Vervoer van lithiumbatterijen

Of een lithiumbatterij wel of niet mag worden meegenomen in het vliegtuig, hangt af van wijze van meenemen en van het aantal wattuur (Wh) (voor oplaadbare batterijen), of het lithiumgehalte (LC) (voor niet-oplaadbare batterijen).

Aan de hand van de onderstaande tabel kunt u bepalen of u uw batterij mag meenemen:


Aantal wattuur (Wh) of
(lithiumgehalte)
Vervoerswijze Handbagage Ruimbagage Goedkeuring vereist     
< 100 Wh
(2g)    

In apparatuur

Ja Ja Nee
Als reserve Ja (Onbeperkt) Nee
> 100 to
< 160 Wh
In apparatuur Ja Ja Ja
Als reserve Ja (máx. 2) Nee
> 160 Wh
Moet worden aangeboden en vervoerd als vracht conform het IATA -reglement Gevaarlijke Stoffen. 


Om ampère-uur (Ah) om te rekenen naar wattuur (Wh) vermenigvuldigt u Ah met de spanning (voltage).

De contactpunten van alle reservebatterijen moeten worden beschermd tegen kortsluiting. U kunt dit doen door de reservebatterijen op te bergen in de oorspronkelijke verpakking, de contactpunten af te plakken of elke batterij in een apart plastic zakje te verpakken.

Reservebatterijen mogen niet in ruimbagage worden vervoerd.

Wanneer batterijen in apparatuur worden vervoerd, bijvoorbeeld in laptops, camera's of mobiele telefoons, moeten die apparaten worden uitgeschakeld. Verder moeten de nodige maatregelen worden genomen om te voorkomen dat apparatuur die in de ruimbagage wordt vervoerd, per ongeluk wordt ingeschakeld .

 

Voorbeelden van lithiumbatterijen

  • Tot de kleine lithiumbatterijen behoren batterijen voor mobiele telefoons, horlogebatterijen, batterijen voor MP3-spelers en de meeste batterijen voor laptops. Het maximaal toegestane aantal wattuur (Wh) voor deze batterijen is 100.
  • Tot de middelgrote lithiumbatterijen behoren onder andere bepaalde batterijen met lange bedrijfsduur voor laptops en batterijen die worden gebruikt in professionele audiovisuele apparatuur. Een middelgrote lithiumbatterij levert 100 tot 160 wattuur stroom.
  • Grote lithiumbatterijen worden voornamelijk gebruikt voor industriële toepassingen. Een grote oplaadbare batterij levert meer dan 160 wattuur stroom. Grote accu's zitten bijvoorbeeld in sommige elektrische en hybride voertuigen en in scootmobielen en scooters.

Uitzondering voor rolstoelaccu’s

Hoewel accu’s met vloeistof die kan overlopen normaliter niet als hand- of ruimbagage zijn toegestaan, mogen deze wel worden vervoerd als ze een onderdeel zijn van de elektrische rolstoel van de passagier. De accu dient uit de rolstoel te worden verwijderd en in een speciale houder te worden vervoerd.

Passagiers in een rolstoel met een accu die vloeistof die kan overlopen bevat, dienen vroeg op het vliegveld aanwezig te zijn om het incheckpersoneel in te lichten.

Vloeibare batterijen (die kunnen overlopen)

Deze batterijen worden als gevaarlijke vracht beschouwd, maar kunnen worden aanvaard. De luchtvaartmaatschappij dient hiervan vooraf op de hoogte te worden gesteld om ervoor te zorgen dat de hanteringsvereisten in overeenstemming zijn met de reglementen. Dit soort batterijen wordt enkel als vracht aanvaard.

Droge batterijen (waterdicht)

Deze batterijen worden niet als gevaarlijke vracht beschouwd en dienen grondig te worden getest, voordat de fabrikant de batterij droog of waterdicht mag noemen. Zij worden niet als ruimbagage aanvaard.

     
Opmerking:

Andere soorten batterijen, zoals Ni-Cad- (nikkel-cadmium) en alkalinebatterijen kunnen veilig worden vervoerd in ruim- of handbagage, mits voldoende beschermd tegen kortsluiting.